İlköğretim Dersleri

Ortaöğretim Dersleri

Karma-Karışık

Site İstatistikleri

Toplam Üye:2185
Son Üyemiz:лечение....
Son Ziyaretçi:gökmen
İçerik:6487
İçerik Okunma:5799130
7.Sınıf Türkçe Test ve Cevap Anahtarı 7 PDF Yazdır e-Posta
Administrator tarafından yazıldı.   
Pazartesi, 21 Şubat 2011 22:42

7.SINIF TÜRKÇE TEST VE CEVAP ANAHTARI-7

 

601-  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde kuruluşu farklı  birleşik fiil vardır?

 

A-  Bu başarıyı elde edebilir.

B-  Kazayı hemen anlatıverdi.

C-  Çok kızan bina yöneticisi küplere bindi.

D-  Yaşlı kadının durumuna acıyıp yardım etti.

 

 

602 -  “İçine dert olmuş gördükleri.” cümlesindeki altı çizili sözcük grubunun cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisinde vardır?

 

A- Bahçe işlerinde babasına yardım etti.

B- Söylenenlere hiç kulak asmadı.

C- Karnesini gören Merve havaya uçtu.

D- Yapılan haksızlıklar içinde sıkıntı oldu.

 

 

603-   “Olduğunuz yerde durarak olmak istediğiniz yere varamazsınız.”

Yukarıdaki cümleden çıkarılabilecek sonuç aşağıdaki cümlelerden hangisinde vardır?

 

A-Hedeflerimizi kendi potansiyelimize göre belirleriz.

B-Varmak istediğimiz noktaya ancak gerekli çabayı göstererek ulaşabiliriz.

C-Hedeflere ulaşmak istiyorsak öncelikle kendimize inanmalıyız.

D-Hayatımızı ulaşmak istediğimiz hedeflerle kısıtlamamalıyız.

 

 

604- A-Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932 tarihinde kurulmuştur.

B-En uzun gündüz 21 Haziran tarihinde yaşanır.

C-Dünyada yalan söylemeyen yoktur.

D-En güzel tatil yöresi Dikili’dir.

Yukarıdaki cümlelerden hangileri nesnel yargılardır?

 

A- )  A-C                    B-)  B-C                     C-)  A-D                     D)  A-B

 

 

605-  Aşağıdaki cümlelerden hangisinde türemiş yapıda bir fiil vardır?

 

A-Hasta adam içine dert oldu.

B-Ormanın üstüne sis çöktü.

C-Çok iyi dost oldular.

D-Okuduklarını çok iyi anlattı.

 

 

606-  Aşağıdaki cümlelerden hangisinin fiil kipinde anlam kayması yoktur?

 

A)    Tatilimi genellikle Nevşehir’de geçiriyorum.

B)    Bugün teyzemler bize geliyorlar.

C)    Okula gitmek için hazırlanıyor.

D)    Sen verdiğin hiçbir sözü tutmuyorsun.

 

607-   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru işareti yanlış yerde kullanılmıştır?

 

A) Bana vermiş miydin, vermemiş miydin şimdi hatırlamıyorum?

B)  Şairimizin 1987 (?) yılında öldüğü sanılıyor.

C) Deniz ufkunda bu top sesleri nerden geliyor?

D) Buranın bizim evden ne farkı var?

 

608-    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük farklı işlevde bir ek almıştır?

A)   Gördüğün o kırmızı yazmalı kız benim sevdiğimdir.

B)   Şu kolu dövmeli adamı tanıyor musun?

C)   Bakışın tarçın kokmalı, gülüşün can yakmalı.

D)   Bu sanatçımız hep korumalı gezer.

609-  Şimdi ne yararı var (1) “Senden mi (2) benden mi (3) kaynaklanıyor (4) bu hallere düşmemiz (5)” diye sormamın (6)

Yukarıdaki cümlede numaralanmış yerlerin hangi ikisine soru işareti getirilmelidir?

A)1. ve 2.           B)2. ve 3.         C)3. ve 4.        D)5.ve 6.

610-  Yazarken kitapları bir yana bırakır,aklımdan çıkarırım;kendi gidişimi aksatırlar diye.Gerçekten de iyi yazarlar üstüme iyi abanır,yüreksiz ederler beni.Hani bir ressam varmış,horoz resimleri yaparmış da,uşaklarına  atölyesine hiç horoz sokmamalarını tembih edermiş, ben de öyle…

 

Yazarın paragraftaki ressam gibi davranmasının nedeni aşağıdakilerden hangisi olabilir?

 

A. Okumaya çok zaman ayırdığından yazılarını ihmal etmesi.

B. Uzun sürede kazandığı saygınlığını yitirme kaygısı.

C. Özgün eserler verememe korkusu.

D. Kendine gereğinden fazla güvenmesi.

 

 

611-   Aşağıdaki ikilemelerden hangisi “Yazdıklarını birer birer inceledim” cümlesindeki ikileme ile aynı görevde kullanılmıştır?

 

A. Tel tel saçlarını koklayamadım.

B. Buldum seni pırıl pırıl bir günde

C. Ağır ağır kayboldu gemi ufukta.

D. Al al güllerini toplayamadım.

 

 

 

 

612-  Aşağıdakilerin hangisinde “iyice” sözcüğü diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

 

A)Bu ev iyice bir ev, bunu satın alabiliriz.

B) Odasını iyice temizleyip topladı.

C) Arda, resim dersinde iyice bir öğrenciydi.

D) İyice bir bilgisayarı vardı.

 

 

613-  ”Rahmetli babacığım çok erken kalkmayı alışkanlık haline getirmişti.” Bu tümcenin anlamını veren deyim aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Gününü gün etmek

B Gün yüzü görmemek

C) Üstüne güneş doğmamak

D)Günden güne kötüleşmek

 

 

614-      Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kırmızı" sözcüğü ad olarak kullanılmıştır?

 

A)   Şu kırmızı, şu da mavi, hangisini beğendiniz?

B)   Dallarda kırmızı kırmızı elmalar vardı.

C)  Ona kırmızı bereni mi vereceksin?

D)  Meyveler dallarında kıpkırmızı olmuş.

 

 

615-    Aşağıdaki deyimlerden hangisi "istenmediği hâlde, birinin işine yarayacak biçimde davranmak" anlamına gelir?

 

A)   Ekmeğine göz koymak

B)   Ekmeğini yemek

C)   Ekmeğini taştan çıkarmak

D)   Ekmeğine yağ sürmek

 

616-     I.   Medeniyetin

II. korumaktır

III. biri

IV. geçmişi

V. göstergelerden

VI. en önemli

Yukarıdaki sözcüklerden anlamlı bir cümle oluşturulsa sıralama nasıl olur?

 

a)      I-VI-V-III-IV-II

b)      I-V-VI-II-IV-III

c)      I-VI-V-II-IV-III

d)     I-II-VI-IV-V-III

 

 

617-  “Sırrımı sadece ona söylerim” cmlesinde altı çizili sözcükte görülen ses olayı aşağıdakilerin hangisinde yoktur?

 

a)      Anne ve babaların hakkı ödenmez.

b)      Beni affetmesi için çok dil döktüm.

c)      Yemek yemiyor, hatta su dahi istemiyordu.

d)     Bu durumda hangi şıkkı seçmeliyim?

 

 

618-  Aşağıdaki sözcüklerden hangisi aldığı ekten dolayı büyük ünlü uyumuna uymaz?

 

a) Koşuyor            b) dayımgil                 c) geceleyin                d) sarımtrak

 

 

619-  Aşağıdaki cümlelerde kullanılan deyimlerin hangisinde ünlü düşmesi olmuştur?

 

a) Kızı eve geç kalınca etekleri tutuştu.

b) Oğuz bu tür sözlere gönül koymazdı.

c) İş oldu ama akla karayı seçtim doğrusu.

d) Söyledikleri akla yatkın bir şey değil.

 

 

620-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcüğün sesteşi yoktur?

 

a) İki gündür işe geç kalıyor .

b) Onu çekmecenin gözünde buldum.

c) Kuşbaşı etleri şişlere diziyor.

d) Süt kaynarken biraz taştı.

 

621-   Aşağıdakilerden hangisi geniş zaman kipiyle çekimlenmiştir?

 

A) Gelelim                             B) Geldim

C) Biliriz                                D) Anlıyor

 

 

622-  ’’ O çok iyiydi. ’’ cümlesinin sırasıyla karşıt ve

olumsuz  anlamı aşağıdakilerden hangisidir ?

 

A)  O çok iyi değildi. / O çok kötüydü.

B)  O çok hastaydı . / O çok iyiydi.

C)  O çok kötüydü. / O çok iyi değildi.

D)  O çok hasta değildi. / O çok hastaydı.

 

 

 

 

 

 

 

623-   Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde imla ( yazım)

yanlışı vardır ?

 

A)  - Baban nerede ?

- Ankara’da.

B)  - Kalemin kimde ?

- Hasan’da .

C)  - Nerede oturuyorsunuz ?

- Bahçelievler’de .

D)  - Başka kim vardı ?

- Ali’de vardı .

 

 

624-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “karşılaştırma” söz konusu değildir?

 

a.       Siz, Ali’den daha fazla yoruldunuz.

b.      Bu kitap, daha çok onun işine yaradı.

c.       Sinop, Artvin’e göre daha çok gelişmiştir.

d.      Dediğiniz konuya daha gelemedim.

 

 

625-   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde -ki eki ilgi zamiri olarak kullanılmıştır?

A) Aradıgın kitabı karşıdaki dükkanda bulabilirsin.
B) Kalemin yoksa benimki ile yaz.
C) Siz de sabahki gürültüyü duydunuz mu?
D) Yarınki açık oturumu mutlaka izlemelisin.

 

CEVAP ANAHTARI ( 601/ 625)

601

C

611

C

621

C

602

D

612

B

622

C

603

B

613

C

623

D

604

D

614

A

624

D

605

D

615

D

625

B

606

C

616

A

607

A

617

C

608

C

618

B

609

D

619

D

610

C

620

B

 

 

 

 

 

 

 

 

 


626-  ''Kardeşim durup dururken mızıkçılık yaptı.'' cümlesindeki altı çizili sözün cümleye kattığı anlam aşağıdakilerin  hangisinde vardır?

A) Hiçbir neden yokken okula gelmedi.
B) Böyle ansızın gideceği aklımıza hiç gelmedi.
C) Koluma çarpan çocuk öylece kala kaldı.
D) Arıyı görünce birden bire eve koştu. 

627-   Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin eş seslisi yoktur?

 

A) Ak akçe kara gün içindir.

B) Boş çuval ayakta durmaz.

C) El elin eşeğini türkü çağırarak arar.

D) Bin dost az, bir düşman fazla.

 

 

628-   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?

 

A)    Trafiği rahatlatmak için geniş yollar açılmalı.

B)    Hasta, yatağından kalkar kalkmaz dışarı çıkmak istedi.

C)    Bu güzel ayakkabıları nerden aldınız.

D)    Bu elbise size daha çok yakıştı.

 

 

629-    Aşağıdaki cümlelerden hangisinde yazım yanlışı yoktur?

 

a) Her şey senin için.                                     b) Her halde bir daha aynı şeyi yapmazsın.

c) Halbu ki ben ona böyle dememiştim.        d) Biraz düşüneyim bel ki gelirim.

 

 

630-    Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımı ile ilgili bir yanlışlık

yapılmıştır?

 

a) Bayram tatilinde Ankara’ya gitti.                        b) En çok Ekim ayını seviyordu.

c) Türk Dil Kurumu yeni bir karar almış.                d) Öğretmen: “ Akif, yerine otur” dedi

 

 

631-   Aşağıdakilerden hangisi bir “tanım” cümlesi değildir?

 

A) Demokrasi, çoğunluğun yönetimidir.

B) Şiir, zaman içinde kendiliğinden oluşur.

C) Sanat, bir estetik anlayışıdır.

D) Uygarlık, her konuda hoşgörülü olmaktır.

 

 

 

 

 

 

632-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “uyarı” söz konusudur?

 

A) Bugünden tezi yok onunla konuşmayacağım.

B) Acele et yoksa otobüsü kaçıracaksın.

C) Böylelikle onun nasıl biri olduğunu anladım.

D) Resimlerini kara kalemle mi çiziyorsun?

 

 

633-   Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde anlatılmak istenen düşünce dolaylı bir şekilde ifade edilmiştir?

 

A)  Her işin başı sağlık.

B)  Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

C)  Tok açın halinden bilmez.

D)  Misafir kısmeti ile gelir.

 

 

634-   Aşağıdaki cümlelerden hangisinde türemiş bir fiil yoktur?

 

A)  Akşama kadar konuştu.

B)  Doksan yaşına kadar yaşadı.

C)  Soruyu arkadaşına sordurdu.

D)  Onun halini görünce gözlerim yaşardı.

 

 

635-   Aşağıdaki sözcüklerden hangisinin kökü ad soyludur?

 

A) Sevgi                     B) İnsanlık                  C) Saygı                      D) Yazıcı

 

 

 

636-   Aşağıdaki sözcüklerden hangisinde hem yapım eki hem çekim eki vardır?

 

A) Arabacı                B) Arabalar                 C) Araba                      D) Arabacıyım

 

 

637-      “ Ben sana mecburum bilemezsin. ” dizesindeki fiil olan sözcük için aşağıdaki yargıların hangisi doğrudur?

 

A)    haber kipi – geniş zaman – olumsuz – II. tekil kişi

B)    haber kipi – gelecek zaman – olumsuz – III. tekil kişi

C)    dilek kipi – istek – olumsuz – II. tekil kişi

D)    haber kipi – geniş zaman – olumsuz – I. tekil kişi

 

 

 

 

 

 

 

638-      Aşağıdaki cümlelerden bir paragraf oluşturulduğunda sıralama nasıl olmalıdır?

 

I. kendine iş edinmişti                            IV. acısını çeken ve on beş, on altı yaşından sonra

II. vaktiyle okumamış olmanın               V. halkın kültürünü zenginleştirmeyi

III. durmadan çalışarak                           VI. okuma yazma öğrenen Ahmet Mithat

 

A) II – IV – VI – III – V - I                         C)V–VI–IV–III–II–I

B) III – II – V – VI – I – IV                          D) VI – V – IV – III – II - I

 

 

639-  Aşağıdaki cümlelerde geçen  fiillerden hangisinde zaman anlamı yoktur?

 

a)      Hafta sonu İstanbul’a gideceğiz.

b)      Meçhule giden bir gemi kalkar bu limandan

c)      Yağız atlar kişnedi.

d)     Körfez’deki dalgın suya bir bak

 

 

640-  Aşağıdaki cümlelerde geçen fillerden hangisi oluş  bildirir?

 

a)      Sonbaharda yapraklar sararır.

b)      Ansızın bir çığlık kendi sesine benzer bir feryat işitmişti.

c)      En beyaz buluttan bir mendil yaptım.

d)  Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda?

 

 

641-  Hangi cümlede noktalama yanlışı yoktur?

 

A)    O olaydan sonra gelir mi gelmez mi bilmiyorum?

B)     Reşat Nuri GÜNTEKİN :  Yaprak Dökümü , İstanbul – 2005

C)      Bahçemizde çeşitli meyveler yetişti: Portakal, mandalina, hurma, dut  …

D)      Annemle telefonda konuştun mu …

 

 

642-  Hangi cümlede şimdiki zaman geniş zaman yerine kullanılmıştır?

 

A)    Sabahları kahvaltıdan önce koşuyorum.

B)    Mektubunu aldım ve hemen yazıyorum.

C)    Dedem bu akşam ilk uçakla geliyor.

D)    Çayı kim demliyor?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

643-

Dinle sana bir nasihat edeyim

Hatırdan gönülden geçici olma

Yiğidin başına bir hal gelince

Onu yad ellere açıcı olma

 

Şair özellikle neyi öğütlemektedir?

 

A)    Herkesle iyi geçinmeyi

B)    Birinin sırrını saklamayı

C)    Düşüncelere saygılı olmayı

D)    İnsanları kırmamayı onları üzmemeyi

644-   Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın ilk cümlesi olabilir?

 

A)    Her devrim bir değişikliktir.

B)    Oysa çoğumuz yazıya girmede sıkıntı çekeriz.

C)    Konuyu tanıtma doğrudan ve geciktirilmeden yapılmalıdır.

D)    Bu gerçeği çok iyi bilen Atatürk ulusal birliğe önem verir.

 

 

645-     I. Yaşlı kadın, çocuklarını güzel yetiştirmiş.

II. Pazarcının tezgahındaki sert elmalardan aldı.

III. Parmakları o kadar inceydi ki sanki kırılacaktı.

 

Yukarıdaki altı çizili kelimelerin türleri hangi seçenekte doğru verilmiştir?

 

I                      II                     III

A)     sıfat                zarf                   isim

B)     zarf                  isim                  sıfat

C)     isim                  sıfat                  zarf

D)     zarf                  sıfat                  isim

 

 

646-  “sıcak” kelimesi aşağıdakilerin hangisinde farklı bir türdedir?

 

A)    Sıcak çayı içince dilim yandı.

B)    Hava sıcak ama biraz rüzgarlıydı.

C)    Sıcak davranışlarıyla kalbimizi kazandı.

D)    Yaşlı insanlar sıcak havalarda dışarı çıkmamalı.

 

 

647-  Aşağıdakilerden hangisi düşünceyi geliştirme yollarından biri değildir?

 

A) Sayısal verilerden yararlanma             B) Örnekleme

C) Tanık gösterme                                   D)Tartışma

 

 

 

648-  Aşağıdaki birleşik fiillerden hangisi diğerlerinden farklıdır?

 

A) telefon etmek              B) hasta  olmak          C) emretmek               D) akla yatmak

 

 

649-  Ömer (  )

-    Kusura bakmayın (  ) dedi (  ) Çocuklaştı iyice(  ) Kavak kesilince kendisinin de öleceğini sanıyor (  )

-    Yaa (  ) Niye (  )

 

Yukarıda boş bırakılan yerlere aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?

 

A) (:) ( “)( . ) (,) (.) (!) (!)                       B) (: ) (,) (.) (.) (.) (!) (?)

C) (:) (.) (“) (,) (.) (?) (?)                        D) (:) (;) (.) (.) (.) (?) (?)

 

 

 

650-                1.haberler

2. televizyonlarda

3.yeterince

4.bazı

5.olarak

6.ciddi

7. verilmiyor

 

Yukarıdaki kelimelerden anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl olur?

 

A) 2-4-1-3-6-5-7        B) 4-2-3-6-5-7-1         C) 4-2-1-3-6-5-7         D) 6-5-1-4-2-3-7

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 626/ 650)

626

A

636

D

646

B

627

B

637

A

647

D

628

D

638

A

648

D

629

A

639

D

649

B

630

B

640

A

650

C

631

B

641

C

632

B

642

A

633

B

643

B

634

A

644

A

635

B

645

D

 

 

 

 

 

 

 

651-  Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olamaz?

 

A)    Hayatı ideal şartlar altında düşünenler değil; bulundukları yerden hoşnut olmasını bilenler mutlu olabilirler.

B)    Hemen her gün yaptığımız işlerden biri de dinlenmektir.

C)     Kitaplar uyarıcıdır, dosttur çoğu kez.

D)    Sözün kısası, mutlu olmak herkesin hakkıdır.

 

 

652-  Bir milletin milli bilince erişmesinde en büyük rolü kültür oynar. Bunu çok iyi bilen Atatürk : “Milli şuurun ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.” diyerek milli bilinç konusunda ne kadar duyarlı olduğunu ortaya koymuştur.

 

Bu paragrafta hangi düşünceyi geliştirme yöntemi kullanılmıştır?

 

A) Tanık gösterme       B) Karşılaştırma         C) Tanımlama             D) Örnekleme

 

 

 

653-   Aşağıdaki cümlelerin  hangisinde zaman zarfı kullanılmamıştır?

 

A) Burası senin,her zaman gelebilirsin.

B) Annem yıllardan beri sabahları erken kalkar.

C) Merdivenleri koşa koşa çıktı.

D) Arkadaşlarımdan biri gittiği yerden şimdi döndü.

 

 

654-  Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi haber(bildirme) kipinde değildir?

 

A.    Derslerine iyi çalış!

B.     Okulumu çok seviyorum.

C.     Her sabah erkenden kalkarım.

D.    Elbisenin ütüsü bozulmuş.

 

655-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, virgül kaldırılırsa cümlenin anlamı değişir?

 

A.    İhtiyar, çobanla konuşmaya devam ediyordu.

B.     Çocuk sevinçle dedesine koştu.

C.     Davetsiz gelen, döşeksiz oturur.

D.    Türk dili, dillerin en zenginlerindendir.

 

656-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiilin şahsı diğerlerinden farklıdır?

A) Nereye gittiniz?                  B) Bize gelecek misiniz?

C) Hangi okula gidiyorlar?      D) Derste neden güldünüz

 

 

657-  “Çok dalgınsın ........ geldim, haberin ......... olmadı.”

Yukarıdaki cümleyi anlamca tamamlayan kelime çifti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çabucak-hiç                       B) Sana-de

C) Dün-hiç                              D) Yanına-bile

 

658-  Nasrettin Hoca bundan yedi yy kadar önce Sivrihisar’da doğmuş, sonra ölümüne dek Akşehir’de yaşamıştır. Türk halkı tarihi bir kişi olan Nasrettin Hoca’yı öyle benimsemiş ki sonunda o, Türk halkının kendisi olmuştur.

 

Bu parçada Nasrettin Hoca ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?

 

A)    Hayatının sonuna kadar Akşehir’de yaşadığına

B)    Nasrettin Hoca’nın tarihsel bir kişi olduğuna

C)    Nasrettin Hoca’nın kendini beğendiğine

D)    Nasrettin Hoca’nın yaklaşık yedi yy önce yaşadığına

 

 

659-  Aşağıdaki cümlelerin yüklemlerinin hangisinde anlam kayması vardır?

 

A)    İhtiyar adam, güvercinleri severdi.

B)    Ülkemiz mutlu yarınlara ulaşacak.

C)    Dün Topkapı Sarayı’nı gezdik.

D)    Beklesinler birazdan geliyorum.

 

 

660-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kullanılan gelecek zaman, kastedilen gereklilik kipidir?

 

A)    Annemler yarın gelecek.

B)    Arkadaş dediğin samimi olacak.

C)    Ödevini hemen yapar.

D)    Sabah erkenden yola çıkacaklar.

 

 

661-  “onarmak” fiili anlam bakımından hangisidir?

 

A) kılış      B) oluş                        C) durum        D) iş

 

 

662-  Aşağıdakilerin hangisinde “tahmin” anlamı vardır?

 

A)    Diyelim ki şu sınavı kazanamadın…

B)    Şimdi bizim köyde çiçekler açmış olmalı.

C)    Yağmur yağarsa dışarı çıkamayız.

D)    Kardeşimi görmeden gidecek misin?

 

663-   Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yükleminde anlam kayması olmuştur?

 

A) Yatmadan önce hep , derslerin tekrarını yapıyorum.

B) Haftaya işlediğimiz kitaplar elinizde olacak.

C).Kahvaltıda meyve suyu içerim.

D) Bu servet bana babamdan kaldı.

 

 

664-   Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işaret zamiri vardır?

 

A) Bu akşam erken yatmalısınız.

B) Bu kolyeyi anneme götür.

C) Bu ekmek ,bize bugün yetsin.

D) Bu ,ödül alan resim.

 

 

665-   Aşağıdaki dizelerin  hangisinde kişileştirme vardır?

 

a)       Ne zaman bir köy türküsü duysam Şairliğimden utanırım.

b)      Şimdi rüya görür damlarda

Soluk, uzun yüzlü adamlar

c)       Ne ana ne baba ne kız ne gelin

Yiğidim aslanım aman burada yatıyor

d)      Yağmur yağmaz olmuş, ekin kurumuş

Nettik ki küsmüş gökler hepten?

 

666-     Aşağıdaki fiillerden hangisinin yapısı farklıdır?

 

A) Azaldı

B) Yaşadı

C) Giydi

D) Görüştü

 

 

667-   Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi görev yönüyle diğerlerinden farklıdır?

 

A) Pazardan taze elma almış.

B) Yaşlı adam yolun ortasında bekliyordu.

C) Babasına Kandıra’dan renkli boya aldırmış.

D) Yanımdan hızlı geçtiler.

 

 

668-  Aşağıdakilerden hangisinde bir anlam kayması vardır?

 

    1. Toplantılara hep geç kalıyor.
    2. Bahçedeki çocuklar saklambaç oynuyorlar.
    3. Kardeşim içerde ders çalışıyor.
    4. Okula gitmek için hazırlık yapıyor.

 

669-  Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti koymak yanlış olur?

 

a.       İstanbul denildi mi, camiler şehri aklıma gelir

b.      Bu işin yanlışlığı size söylendi mi

c.       Şimdi hangi derslere çalışacaksın

d.      Yarın kiminle konuşacaksın

 

 

670- Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcükte yazım yanlışı vardır?

 

A) Yazık ki beni henüz tanıyamamışsın.

B) Akşam ki konuşmalarından pişman görünüyor.

C) Okuldaki yanlışların düzeltmeye çalışmalısın.

D) Demek ki aramızda dostluk kalmamış.

 

671- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ açılmak “ sözcüğü “ bozulmak “ anlamında kullanılmıştır?

 

A) Ben her konuda anneme açılırım.

B) Hatasını söyleyince aramız açıldı.

C) İyi yüzdüğünden denizde epeyce açıldı.

D) Bahçeye çıkınca içim açıldı.

 

672-

“İnsan insana paylaşalım

Yaşamayı, komşuluğu, dostluğu

Bağdaş kurup yan yana

Bir sahandan yiyelim

Dünyamızın sofrasında”

Yukarıdaki şiirin ana duygusu nedir?

 

A)    İnsan sevgisi

B)    Yaşama sevinci

C)    Memleket özlemi

D)    Doğa sevgisi

 

673- Toplu olarak yaşayan insanların çeşitli konularda birbirlerinin yardım ve ilgilerine ihtiyaçları vardır. Bu ilişki ve yardımların planlı ve düzenli olarak yürütülmesi, toplum bireylerine daha mutlu ve güvenli bir hayat sağlayacaktır. İnsanlar, birbirlerine depremlerde, sel baskınlarında, yangınlarda, kısaca her türlü doğal afetlerde yardım etmelidir.

Yukarıdaki paragraftan aşağıdakilerden hangisi çıkarılamaz?

 

A)    İnsanların birbirine ihtiyacı olduğu

B)    İnsanların birbirine yardım etmesinin, insanlarda güven duygusunu geliştirdiği

C)    İnsanların yardımlaşmadan kesinlikle mutlu olamayacağı

D)    Doğal afetlerde insanların birbirlerine yardım etmelerinin gerektiği

 

674-

I.   Tatilde tiyatro izleyelim.

II.  Bir daha geri dönemem.

III. Yokluğunu çok hissedeceğiz.

IV. Başarı emek ister.

V.  Saat on iki kez gonkladı.

 

Dört arkadaş yukarıdaki beş cümle içerisinde hangi fiil kipinin olmadığını bulmaya çalışmaktadırlar.Hangisinin verdiği cevap doğrudur?

 

İrfan:Emir kipi yoktur.

Recep:Görülen geçmiş zaman yoktur.

Yasemin:İstek kipi yoktur.

Şeyda:Geniş zaman yoktur.

 

A) İrfan                  B) Şeyda        C) Recep                D) Yasemin

 

 

675-

 

 

A) Kip eki                              B) Ek fiil

C) Çekime ki                          D) Kişi eki

 

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 651/ 675)

651

D

661

D

671

B

652

A

662

B

672

A

653

C

663

A

673

C

654

A

664

D

674

A

655

A

665

D

675

B

656

C

666

C

657

D

667

D

658

C

668

A

659

D

669

A

660

B

670

B

 

 

 

 

 

676- Aşağıdaki sözcüklerden hangisi birleşik fiildir?

 

A)    Yetişkin

B)    Gelebiliyor

C)    Kitaplık

D)   Sınıf

 

 

677- Aşağıdaki sözcüklerin hangisi türemiş sözcük değildir?

 

A) Şekerli                   B) Gömlekler

C) Bilgin                     D) Gözlükçüden

 

 

678- Ayşe soru işaretinin kullanımına örnek cümleler veriyordu. Aşağıdaki seçeneklerde bulunan Ayşe’ nin verdiği örnek cümlelerden hangisinde soru işaretinin kullanımı yanlıştır.?

 

A)    Kitap fuarına beni de götürür müsünüz?

B)    Beni dinledi mi bilmiyorum?

C)    Yarışmaya o mu katılacak?

D)    1841 (?) yılında Çukurova’da yaşamış

 

 

679- Aşağıdaki cümlelerden hangisinin filinde zaman kayması vardır?

 

A)    Her akşam yemekten sonra kahve içeriz.

B)    Yarın o kitabı okumaya başlarım.

C)    Evi boyamaya dün başlamış.

D)    Öğleden sonra size geleceğiz.

 

 

680- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden  hangisinin türü farklıdır?

 

A)    Tatlı dilli insanlar her zaman sevilir.

B)    Çok yürekli bir insandı.

C)    Bütün gün durmadan çalışırdı.

D)    Bu çamurlu yoldan geçtiniz mi hiç?

 

 

681- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki eylemin kipinde anlam kayması vardır?

 

A)    Daha önce sizi buralarda hiç görmedim.

B)    Her zaman iyilik yaparım.

C)    Bu çocuğu kim sevmez.

D)    Her sabah kahvaltımı yapıyorum.

 

 

 

 

 

682- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki ikileme zarf göreviyle kullanılmamıştır?

A)    Çocuk ağlaya ağlaya geliyor.

B)    Yolda hızlı hızlı yürüdü.

C)    Büyük büyük dilimleri masaya koydu.

D)    Tane tane anlattı bana olanları.

683- ‘’Ağır’’ sözcüğü hangi cümlede farklı görevde kullanılmıştır?

 

A)    Ağır işlerinde onu çalıştırdı.

B)    Arkadaşına galiba ağır konuşmuş.

C)    Basamaklardan ağır ağır indi.

D)    Ağır ye, yoksa boğulacaksın.

 

684-

Bir dünya düşünürüm

Öylesine günlük güneşlik

Orada her şey iyilik, güzellik, dostluk üstüne

Bir dünya düşünürüm bir dünya

Aklın aydınlığında

Duygunun selinde yıkanmış

Şiirde şairin iletmek istediği ana duygu, aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Acıma                                     B) Heyecan

C) Hüzün                                     D) Özlem

 

 

685- Aşağıdaki cümlelerle bir paragraf oluşturulmak istense ilk cümle hangisi olur?

 

A)    Kuşkusuz, bizde sinemanın ağır basan yönleri arasında eğlendiriciliğini de sayıyorlar.

B)    En çok ilgi gören filmlerin basit, eğlendirici, sudan şeyler olması bunu göstermez mi?

C)    Toplumumuzda sinema, küçük kasabalara kadar yayılmış bir eğlence aracıdır.

D)    Sosyal ve teknik olanaklarımız içinde halk kitlelerini geniş ölçüde etkiler.

 

 

686-  Aşağıdakilerden hangisi söyleyenin kişisel düşüncelerini içermemektedir?

 

a)     Böylesine sıkıcı havalarda dışarı çıkılmaz.

b)     Gözlüğünü takmayı unutmuştu.

c)     Bu tören özenle hazırlanmış.

d)    Kitapta çok ilginç bir öykü var.

 

 

687-  Aşağıdakilerden hangisinde yüklem, çekimli eylemdir?

 

a)     Bugün çok ödevim var.

b)     Artık bu davranışları bırak.

c)     Seni görmek tek isteğiydi.

d)    Yaşamak ne güzel şey!

688- Bir kişinin hayatının bir başkası tarafından anlatıldığı düz yazı türü aşağıdakilerden hangisidir?

 

  1. Makale
  2. Deneme
  3. Söyleşi
  4. Biyografi

 

689- Ural-Altay dil grubuna giren dilleri araştırdı.

Yukarıda yazılı olan cümledeki kısa çizginin kullanılış sebebi nedir?

 

A.    Ara sözleri ayırmak için kullanılır.

B.     İki kavramın ortaklığını göstermek için kullanılır.

C.     Ek, kök ve heceleri ayırmak için kullanılır.

D.    Sözcükleri birbirinden ayırmak için kullanılır.

 

 

690- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “zaman kayması”(anlam kayması) meydana gelmiştir?

 

A) Her gün seni görmek için buralara kadar geliyor.

B) Yakın bir zamanda seni çok sevindirecek bir haber alacaksın.

C) Sessizce içeri girdi, yerine oturdu.

D) Şu an eşyalarını topluyor.

 

691- Aşağıdaki cümlelerden hangisi “nesnel” dir?

 

A) Kocaeli, kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ildir.

B) Yaptıkların kimseyi memnun etmedi.

C) İstanbul, herkesin sevdiği bir ildir.

D) En sevdiğim mevsim kıştır.

 

692- Aşağıdaki sorulardan hangisi ,özneyi buldurmaya yöneliktir?

 

A) Konuklar sizden çayı demli mi isterler ?

B) Bu  ödevi  yaparken sana annen mi yardım etti ?

C) Bugün dershanede Ahmet’İ mi gördün?
D) Son yolculuğunuz oldukça güzel mi geçti.

 

 

693- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözlerden hangisi zarf  tümleci görevinde kullanılmamıştır?

 

A) Takkesi düşünce keli göründü.

B) Üzüm üzüme baka baka kararır.

C) Ay  ,bulutların arkasına saklanmıştı   şimdi.

D) Zaman,  parmaklarının arasından sızıyordu sanki.

694- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yön zarfı (belirteci) vardır?

 

A- önünüze çıkan ilk yoldan sağa dönün.

B- Lütfen geri dön,artık seni üzmeyeceğim.

C- Artık buradan ileriye gidemeyiz.

D- Burada kalalım,aşağısı pek karanlık.

 

 

695- Aşağıdaki cümlelerden hangisinin yüklemi istek kipi ile çekimlenmiştir ?

 

A- anne, kardeşim de bizimle gelse.

B- Sakın yalnız başına yola çıkma !

C- Ben desenin nereye gittiğini bileyim.

D- Gördüklerinizi siz de anlatsanıza !

 

 

696- Şairlerimizin  sözcükleri bin çeşit renge boyamalarını beklemek bizim en doğal

hakkımızdır.

Yukarıdaki cümlede altı çizili söz öbeğinin cümleye kattığı anlam aşağıdakilerden hangisidir?

 

A) Sözcükleri en yalın şekliyle kullanmak.

B) Cümleleri anlaşılır sözcüklerle oluşturmak.

C) Sözcüklere türlü türlü anlamlar yüklemek.

D) Az sözle çok şey anlatabilmek.

 

697- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kip (anlam) kayması vardır?

 

A)  Dün size gelirken yolda birkaç tanıdığa rastladık.

B)  Yarın size geleceğiz.

C)  Her akşam kitap okuyorum.

D)  Matematik defterim onlarda kaldı.

 

698- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil oluş bildirmektedir?

 

A) Biz, yeni bir eve taşındık.

B) Bu kitapları çocuklara vereceğim.

C) Saçları bir sene içinde epey uzadı.

D) Oraya sen de gelmelisin.

 

 

 

 

 

699- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde türemiş yapılı zarf vardır?

A) Bu gece bunu okuyacağım.

B)Yazın Bodrum’ a gideceğiz.

C) Beklediğimiz haber sabah geldi.

D) Onunla dün görüşemedim.

 

 

700-     Aşağıdaki cümlelerin hangisinin fiilinde anlam kayması vardır?

 

a)      Annem akşama dayımlara gidecek.

b)      Yeni öğretmen okula ikinci dönem gelir.

c)      Her gün bir saat kitap okurum.

d)     Önümüzdeki ay İzmit’e gideceğim.

 

 

 

CEVAP ANAHTARI ( 676/ 700)

676

B

686

B

696

C

677

B

687

B

697

C

678

B

688

D

698

C

679

B

689

B

699

B

680

D

690

A

700

B

681

D

691

A

682

C

692

B

683

A

693

D

684

D

694

B

685

C

695

C

 

 

Yorum ekle

Yapılan Yorumlar

Facebook Grubumuza Katılın!

Site Bilgileri