İlköğretim Dersleri

Ortaöğretim Dersleri

Karma-Karışık

Site İstatistikleri

Toplam Üye:2189
Son Üyemiz:vtdxtiur
Son Ziyaretçi:gökmen
İçerik:6487
İçerik Okunma:5828687
Dünyanın Şekli ve Hareketleri test soru ve Cevapları PDF Yazdır e-Posta
Pazar, 06 Mart 2011 16:52

DÜNYANIN ŞEKLİ VE HAREKETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (COĞRAFYA DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI, SORU BANKASI)

 

1. İki meridyen arasındaki uzaklığın Ekvatordan kutuplara gidildikçe azalmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya�nın şeklinin geoid olması

B) Meridyen boylarının eşit olması

C) Paraleller arasında kalan meridyen yaylarının eşit olması

D) Eksenin Ekvator düzlemini dik kesmesi

E) Ekvator düzlemi ile ekliptiğin çakışmaması

(1993)

 

2. Okyanus akıntıları incelenirse Kuzey ve Güney yarımkürede halkalar oluşturdukları görülür. Bu oluşumun ana nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünyanın, ekseni çevresinde dönmesi

B) Akıntıların kıta kenarlarına çarpması

C) Alize rüzgarlarının etkisi

D) Deniz suyundaki sıcaklık farklılıkları

E) Batı rüzgarlarının etkisi

(1981)

3. Aşağıdakilerden hangisi, yerkürenin günlük ve yıllık hareketlerine bağlı olarak değişmez?

A) Yer ekseninin Ekvator düzlemiyle yaptığı açı

B) Dünyanın Güneşe göre konumu

C) Gece ve gündüzün uzunluğu

D) Güneşin doğuş ve batış saatleri

E) Güneş ışınlarının yere değme açısı

(1983)

4. Sürekli rüzgarların Kuzey Yarımkürede sağa, Güney Yarımkürede sola sapmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Dünya�nın ekseni etrafında dönmesi

B) Güneş ışınlarının geliş açılarının farklı olması

C) Dünya�nın Güneş çevresinde dönmesi

D) Ekliptik ile eksen arasında 23° 27� lık bir açı olması

E) Dünya�nın yörüngesinin elips şeklinde olması

(1995)

5. Aşağıdakilerden hangisi Dünyanın Güneş çevresindeki hareketinin bir sonucudur?

A) Gündüz ve gecenin birbirini takip etmesi

B) Kıyılarda meltem rüzgarlarının oluşması

C) Çöllerde ufalanmanın hızlı olması

D) Havanın gün içinde ısınıp soğuması

E) Gündüz süresinin uzayıp kısalması

(1988)

6. Aşağıdakilerden hangisi ekvator düzlemi ile ekliptik arasında 23°27 lık açı olmasının bir sonucu değildir?

A) Güneş ışınlarının yalnızca dönenceler arasındaki noktalara dik gelebilmesi

B) Orta enlemlerde mevsimlerin daha belirgin olması

C) Gece ve gündüz sürelerinin uzayıp kısalması

D) Gün uzunluğunun 24 saat olması

E) Kuzey ve Güney yarımkürelerde aynı tarihte farklı mevsimler yaşanması

(1994)

7. Aşağıdakilerden hangisi hem gece-gündüz sürelerinin farklı olmasında hem de mevsimlerin meydana gelmesinde rol oynar

A) Ekliptik ile eksen arasında bir açının olması

B) Yörüngenin elips şeklinde olması

C) Yerkürenin eksen çevresinde dönmesi

D) Yerkürenin ekseni çevresinde dönüş hızının ekvatorda fazla olması

E) Yerin kutuplarda basık olması

(1993)

 

8.

 

Yerin ekseni etrafında dönüşü sırasında, yukarıdaki şekil üzerinde belirtilen yerlerin hangisinde hız en fazladır?

A) 1                                                B) 2

C) 3                                               D) 4

E) 5

(1995)

9. Güneş ışınlarının Dünya üzerindeki bir noktaya düşüş açısının yıl boyunca değişmesi aşağıdakilerden hangisinin bir sonucudur?

A) Yerin Güneş çevresindeki dönüş süresinin

B) Yerin ekseni çevresindeki dönüş süresinin

C) Yerin Güneş�e olan uzaklığının

D) Yer ekseni ile ekliptik arasındaki açının

E) Yerin şeklinin

(1993)

10. Kuzey Yarımkürede yaz koşulları yaşanırken Güney Yarımkürede kış koşulları yaşanmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yerin (bilgi yelpazesi.net) yuvarlak olması

B) Kara ve denizlerin dağılış biçimi

C) Yerin kendi ekseni çevresinde dönmesi

D) Yerin Güneş çevresinde dönmesi

E) Yer ekseninin yörünge düzlemine eğik olması

(1987)

11. Yılın hangi zamanında, aynı meridyen üzerinde bulunan yerlerde Güneş aynı anda doğar ve aynı anda batar?

A) Kuzey Yarımkürenin yaz başlangıç gününde

B) Her iki yarımkürenin bahar başlangıç günlerinde

C) Güney Yarımkürenin yaz başlangıç gününde

D) Güney Yarımkürenin kış mevsimi boyunca

E) Bütün yıl boyunca

(1992)

12. Güneş ışınlarının atmosfer içindeki yolunun uzaması, ışınların tutulmasını artırır.

 

Buna göre, yukarıdaki haritada belirtilen noktaların hangisinde 21 Haziranda tutulmanın en az olması beklenir?

A) 1                                                B)2

C)3                                                D) 4

E) 5

(1987)

13.

 

Haritada belirtilen şehirlerin hangisinde gece-gündüz uzunluğu, yıl boyunca en az değişir?

A) Washington                            B) Moskova

C) Kolombo                                 D) Mekke

E) Kap

(1984)

14. Gelgit olayını izleyen bir gözlemci, denizde görülen seviye değişmelerinin her gün bir önceki güne göre 50 dakikalık bir gecikmeyle ortaya çıktığını gözlüyor.

Gözlemci bu durumu ne ile açıklayabilir?

A) Ay�ın çekim gücünde değişmeler olmasıyla

B) Güneşin çekim gücünün Ay�ınkine eklenmesiyle

C) Dünya�nın kendi ekseni etrafında dönmesiyle

D) Ay günü ile Güneş günü arasındaki zaman farkıyla

E) Ay�ın kendi ekseni etrafında dönmesiyle

(1990)

15. Güneş ışınlarının Yengeç Dönencesine dik geldiği gün, yeryüzünde aşağıdakilerden hangisi gözlenir?

A) Güney Yarımkürede en uzun gün yaşanması

B) Aydınlanma dairesinin kutup noktalarından geçmesi

C) Kuzey Kutup Dairesinde gece süresinin 24 saat olması

D) Ekvatorda gündüz süresinin gece süresinden uzun olması

E) Kuzey Yarımkürede yaz gündönümü yaşanması

(1991)

 

 

CEVAP ANAHTARI

 

1)A    2) A   3) A   4) A   5) E   6) D   7) A

 

8) B     9) D   10) E   11)B   12) C   13) C   14) D 15) E

 

 

Yorum ekle

Yapılan Yorumlar

Facebook Grubumuza Katılın!

Site Bilgileri